õlu

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

et kuidas enne jaani,siis selle märjukesega...-mis margid ja voldid...

või on mõni nalja ka teinud ja üritanud seda oma mummidele joota...

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

Mesinik Allu oma blogis

Mesinik Allu oma blogis kirjeldas mesilastele õlle jootmist. Kui 2 peret liita ja nad ikka koos hästi ära ei taha mahtuda (lähevad kaklema), tuleb õlut neile valada. Õlu pidi oskama nii liita kui lahutada. VÄÄRT KRAAM!

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja rebaseonu pilt

Koduõlu

Käisin eila naabrimehe juures saunas ja tarbisin koduõlut. Poeõlu on esiteks rämedalt kallis (veel kallimaks läheb) ja teiseks nii gaseeritud et seda ei sünni viisakas seltskonnas pruukida- peeretama ajab. Volte sellele teole niiväga ei keeranud, suvine aeg ju ja tahaks jänuga juua. Talvine õlu on ikka nii et esimene jänu paneb muigama, teine huilgama ja kolmas.. ruigama..

Kasutaja jänkuonu pilt

Kas keegi meeõlut ka teinud

Kas keegi meeõlut ka teinud on.

Sooviks retsepti ja juhiseid algajale valmistajale.

Kuldmedal (1000p.)Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

Traditsiooniline mõdu

Mõdu peetakse üheks vanemaks alkohoolseks joogiks, seda tuntakse juba mitu tuhat aastat. Mõdu toorained on läbi sajandite olnud mesi ja vesi. Mõdu ingliskeelne nimetus on mead, vanainglise keelne medu, alamsaksakeelne metu, rootsikeelne mjöd, hollandikeelne mede, ladinakeelne mulsum, prantsuskeelne hydromel. Hilise keskajani oli mõdu populaarne kõrgema seltskonna jook, hiljem taandus see õlle ja veini võidukäigu tõttu. Keskaegset mõdu, mille kangus oli maksimaalselt 14 kraadi, tehti vett, mett, mitmesuguseid lisandeid ja maitseainete segu nõrgal tulel kuumutades, misjärel lasti joogil mitu kuud laagerduda.

 

TRADITSIOONILINE MÕDU

20 l vett, 2 kg mett, 10 g nelki, 15 g kaneelikoort, humalaekstrakti ja 50 g pärmi.

Vesi ühes mee ja marlisse seotud maitseainetega keeta ja jahutada leigeks. Pärm segada liitri leige virdega, katta pealt rätiga ja lasta tund käärida, siis kallata mõdu hulka. Nõu katta riidega ja lasta käärida. Kui suur käärimine on möödas, siis kallata pudelitesse, korkida, viia keldrisse ja panna pudelid küljeli kastidesse. Paari nädala pärast on mõdu karastusjoogina hea.

 

rohkem mõdude retsepte estonian beer guidist

http://www.beerguide.ee/

 

 

Vaidluses selgitatakse tõde: kõik saavad teada, et just neil on õigus ...