Mesi külmkapis?

Milline peab olema mesi.. v millist mett saab panna külmkappi nii,et ta seal ei tahkuks?

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Kuldmedal (1000p.)Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

Mesi tahkub tavalises

Mesi tahkub tavalises külmikus sama moodi või ehk kiireminigi, kui väljas.
Minu kogemus on, et panin madalate plastkarpidega vedelat mett sügavkülma, (äsja vurritatud mett). See külmus küll iiriskommi taoliseks massiks aga sügavkülmast välja võetuna, sulas poole tunni või tunniga (olenevalt karbi suurusest) sarnaseks selle meega, mis kappi sai pandud. Katsetasin ka sellist varianti ka, et panin mee mitmeid kordi jälle kappi ja võtsin sealt uuesti sulama (ei jaksanud alati karpi tühjaks süüa) selline mesi hakkas peale kolmandat kapis käiku muutuma läbipaistmatuks aga päris tahkeks ka ei läinud. Lõhngi säilis pärast külmutamist ja uuesti sulatamist.
Ma ei tea milline on külmtamise mõju olulisematele mee näitajatele nagu diastaasarv , sest see vajaks juba spetsiaalseid uuringuid laboratooriumis aga usun, et enda tarbeks võiks väiksemaid koguseid küll sügavkülmutada.
Kirjandust pole selle kohta kahjuks leidnud- oletan, et kui teistele toiduainetele külmutamine olulist halba ei tee, miks peaks siis meele tegema.
Head katsetamist.

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

mee külmutamine

Tere Poku. Sinu jutus on iva. Siin aasta või kaks tegi mingi eesti labor tegi kindlaks et külm mee näitajaid ei teinud kehvemaks. Kuulsin et seal tehti katsed soojas toas, jahedas toas ja veel mõned varjandid. lõptulemus oli see et mett võib säilitada miinus temperatuurides. Kuid seda ma päris ei mäleta kas külmunud mesi oli ka 100% sama mis enne külmumist. Kirjandust või uurimist ennast ei oska välja tuua. Tean ainult seda et see jutt tuli jutuks kui mee meesäilitus ruume projekteerisime, et sinna ei pea talveks kütte allikat ruumi soojendamiseks panema. Kuna näitajad jähid suhteliselt samaks. Soojades ruumides mingi aja mõõdudes aga mingil määral muutus kehvemaks.

Pronksmedal (100p.)

Mesi sügavkülmas

Pokumees kirjutas:
Mesi tahkub tavalises külmikus sama moodi või ehk kiireminigi, kui väljas.
Minu kogemus on, et panin madalate plastkarpidega vedelat mett sügavkülma, (äsja vurritatud mett). See külmus küll iiriskommi taoliseks massiks aga sügavkülmast välja võetuna, sulas poole tunni või tunniga (olenevalt karbi suurusest) sarnaseks selle meega, mis kappi sai pandud. Katsetasin ka sellist varianti ka, et panin mee mitmeid kordi jälle kappi ja võtsin sealt uuesti sulama (ei jaksanud alati karpi tühjaks süüa) selline mesi hakkas peale kolmandat kapis käiku muutuma läbipaistmatuks aga päris tahkeks ka ei läinud. Lõhngi säilis pärast külmutamist ja uuesti sulatamist.
Ma ei tea milline on külmtamise mõju olulisematele mee näitajatele nagu diastaasarv , sest see vajaks juba spetsiaalseid uuringuid laboratooriumis aga usun, et enda tarbeks võiks väiksemaid koguseid küll sügavkülmutada.
Kirjandust pole selle kohta kahjuks leidnud- oletan, et kui teistele toiduainetele külmutamine olulist halba ei tee, miks peaks siis meele tegema.
Head katsetamist.

Minu katsetused mett sügavkülmas hoida on õnnestunud. Kaks aastat tagasi panin küllaltgi palju mett külmikusse ja praegugi võtan nagu värsket. Maitsest küll aru ei saa, et mesi oleks vananenud. Olen mitmele tuttavale pakkunud ja rääkinud kui vana see mesi on. Uskumatu, kuid tõsi.

Pronksmedal (100p.)

Mesi -36 juures

Lugesin mõni aasta tagasi venelaste mesindusinstituudi katsetest -36 kraadi mingi pikema aja jooksul ei tegevat meele midagi.
Samas Aleksander Kilk mingil mesinduspäeval ütles et Läänemaade arvamuse järgi mett ei tohi säilitada miinuskraadide juures.
Eelmisel talvel oli omal ka 15 L mett sügavkülmas erinevate plastkarpidega ja see mesi sai otsa juba enne aastavahetust.Oli lihtsalt palju parem ja meeldivam tarbida.