Mee kvaliteet

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja jazzk pilt

Paar päeva tagasi tundsin mesinikuna piinlikust, kuna avastasin, et minu abikaasale kingitd meepurgis on osaliselt käärinud mesi. Üle Eesti tuntud (ja tunnustatud) meetootja poolt pakendatud mesi, ja KÄÄRINUd!!! Ma ei tea, kuidas käituda? Selle 300 g. purgiga ei kaota küll midagi, seda enam, et "kingitud mee purki sisse ei vaadata" aga ikkagi..... Ma ei kavatse selle meetootja nime avaldada, pigem viitab vajadusele suhtuda müüdava mee kvaliteeti väga tösiselt. Alati ei piisa uhkest purgisildist ja lootusest, et ehk ei satu vurritatud mee hulka vedelat nektarit, mis purgis paari kuu pärast käärima hakkab.

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja smart pilt

Tegijatel juhtub

Ma arvan, et hüsteeriaks pole põhjust. Kõige mõistlikum lahendus on ebakvaliteetse toote puhul tootjaga ühendust võtta ja kindlasti asendab ta selle purgi.

Ei häbene tunnistada, et ka mul on sellist jama ette tulnud. Algselt liiga vähesest kogemusest, aga ka hiljem, vahet polegi mis põhjustel, oluline on see, et keegi ei tee sellist ajsa tahtlikult. Ma ei tee sellest draamat ja konkspeitlit nurka ei ole visanud, sest elu õpetab või nii. Saan aru, et on muidugi ka teist tüüpi inimesi - sündinud perfektseteks. Iseasi on see, et kas "üle Eesti tuntud ja tunnustatud mesinikel" ei ole eksimine lubatud? Nomaeitea. Loomulikult vastab tõele, et uhkel sildil pole käärimisega mingit pistmist! 

Muide kui poes ringi vaadata, siis läbiv tüüpprobleem on mee kihistumine ja seda on näha pea kõikide tootjate puhul. Tahan sellega öelda, et mee puhul on oluline aspektik ka hoiustamistingimused! St, et viga ei ole alati tootjapoolne!

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

olen smardiga

olen smardika ühel meelel, kes teeb sellel juhtub,  Olen isegi sellise reha otsa astunud, eriti algus aastatel, kuna kogemus puudus vöi jähi vajaka.

Kuid kui klient suvatseb ühendust vötta siis  asendan purgiga voi maksan raha tagasi.  Ega se meeldiv pole kui selline asi juhtub, kuid sellest tuleb üle saada ja öppida et järgmine kord ei juhtuks.    hiljem juhtus selline asi et sain luts herne mett, ( see mesi on  hapuka maitsega , ja jooksin teiste mesinike juurde et kas jälle on mesi käärinud. tuli vällja et se peabki sellise maitsega olema  (kartsin igat erinevust tavalisest meest)   ( kuna mul läks 80-100 kg käärima) ja pärast seda on se väga ettevaatlikuks teinud.

 

Mee kihilisus tekib enamasti sellest et mesinikud segavad erinevad meed omavahel kokku , ja iga kord ei segune erinevad meed oma vahel , ja sealt tekib ki  kihistumine, muidugi on ka teisi varjante ja pöhjuseid

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

Kerkinud mesi...

Tänud Smart ja Teemas heade vastuste eest...Tänavu tuligi lõpuks see hiline n. ö. ....võib olla tõesti ... see oodatud kanarbik! Kanarbiku mee lubatud niiskuse sisaldus võib olla kõrgem, kui teistel - suvistel...Olen kah oma elus näinud, et kanarbik läheb purgis kohevaks....kuid siis ei muutu ta kihiliseks. Kihiliseks kipuvad minema ikkagi segud ja toores mesi ja soojendatud jne.

Oma mee osas olin kord väga pettunud, kui viisin teiste proove laborisse, kuid oma mee unustasin maha - siis võtsin tuttava laualt oma mee pooliku purgi ja saatsin selle nõutava meeanalüüsi saamiseks. Ning minu omast arust parim mesi sisaldas üle lubatud piiri pärmiseeni - nii, et pikalt soojas toas kasutusel olev - aegumatu mesi - ikka siiski vist aegub!

Kuid vähemalt kohev - n. ö. ise enesest kreemiaks muutunud mesi sisaldab endiselt kõike vajalikku ja kasulikku....

Üks eluaegne keemiaõpetaja näitas mulle kord oma enda meega purki, kus oligi vertikaalis pool purgist heledam ja pool tumedam - sama varjant, millest teemas kirjutab, et erinevad meed ei segune - kui mesinik neid  segunema-segamisega ei sunni....Iga üks saab ikka oma ameti kõrguse mõistatuse!

Üks värske mõtlemise koht veel....et tänavune - sitke/sültjas -PRESSITUD , parim (kanarbiku mesi?) mesi.....meie  spetsialistide laboris, nüüd - värske analüüsi järgi sisaldas suve ja lausa kevade taimede- õietolmu. Tembiti kevadepoolseks meeks.  Olgugi, et vahepeal augusti alguse seisuga olid mesilaspered oma meevarud praktiliselt nahka pistnud - olid lausa kuival ju! Tundub, et ka meelaboril on veel kogemust vaja - või veel parem lausa taru juures korjet jälgida....Kuidas ka mesikaste ja kanarbiku segu jms.. ära tunda...

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja aldis3 pilt

Härmatis

Millest tekib mee härmatis, soomlaste raamat kirjutab et näitab head mee kvaliteeti aga kaubanduslik välimus puudub. 

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

Vastupidi

Härmatis näitab just väga kõrget hea-mee taset...Kaubanduslik välimus puudub - minu meelest talvisel vedelal meel. See on mesinike/mesindusorganisatsiooni tegemata töö, et rahvas muud nõuab. Härmatis on kõige kuivem mesi...Too on 3 - 10 x kallim...vt. väikepakendeid kuiva meega 80-100 eurot/kg - restoranides/lennukis/rongis...Kuiv mesi pidi mesiniku kahju olema - kuna niiskuse sisaldus liig madal...

Inimesed on mugavad....Jälgisin aastaid Rapla Jõulumee konkurssi - kus mesinikud nuusutasid ja andsid oma punktid kristaliseerunud meele.....mittemesinikud aga kugistasid vedelat ning auhinna oleks võinud saada paarumistarudest vurritatud, peaaegu värvitu suhkrulille "siirup...

Eks selle tõttu see kreemia mee tegemine nii moes ja soojendamine või siis suured mee külmikud....kust müües on mesi - olenevalt liigist, paar kuud veel valguv. Kes mee bioloogilise aktiivsuse matsu mõistab ei osta iialgi talvisel ajal vedelat mett. Kes aga surnud/elujõuetut toitu pugib see nõuab microlaine ahjust läbi käinud mõttetut magusainet...

Tänavune mesi peaks kaua sültjas püsima - nagu õunamoos....

Kui soovid veidi värvikamat mett müüa, kui heledad härmatriibulised purgid - eks siis tuleb suvel pakendatud purgid korraks sooja tõsta....

Pronksmedal (100p.)

Mee kristaliseerumine!

Mee kristaliseerumine ei näita tingimata mee kvaliteeti! Nii näiteks robiiniamesi pidavat kristaliseeruma alles paari aasta pärast, kuid on sellest hoolimata üks hinnalisemaid! Puhas paakspuumesi aga väidetavalt ei kristaliseerugi!

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja aldis3 pilt

See aasta

[quote=metsamumm]

Härmatis näitab just väga kõrget hea-mee taset...Kaubanduslik välimus puudub - minu meelest talvisel vedelal meel. See on mesinike/mesindusorganisatsiooni tegemata töö, et rahvas muud nõuab. Härmatis on kõige kuivem mesi...Too on 3 - 10 x kallim...vt. väikepakendeid kuiva meega 80-100 eurot/kg - restoranides/lennukis/rongis...Kuiv mesi pidi mesiniku kahju olema - kuna niiskuse sisaldus liig madal...

Inimesed on mugavad....Jälgisin aastaid Rapla Jõulumee konkurssi - kus mesinikud nuusutasid ja andsid oma punktid kristaliseerunud meele.....mittemesinikud aga kugistasid vedelat ning auhinna oleks võinud saada paarumistarudest vurritatud, peaaegu värvitu suhkrulille "siirup...

Eks selle tõttu see kreemia mee tegemine nii moes ja soojendamine või siis suured mee külmikud....kust müües on mesi - olenevalt liigist, paar kuud veel valguv. Kes mee bioloogilise aktiivsuse matsu mõistab ei osta iialgi talvisel ajal vedelat mett. Kes aga surnud/elujõuetut toitu pugib see nõuab microlaine ahjust läbi käinud mõttetut magusainet...

Tänavune mesi peaks kaua sültjas püsima - nagu õunamoos....

Kui soovid veidi värvikamat mett müüa, kui heledad härmatriibulised purgid - eks siis tuleb suvel pakendatud purgid korraks sooja tõsta....

[/quote 

Kristalliseerus jube kiiresti mesi ära juba mõne nädalaga, kuigi see piirkonniti jube erinev, minust 10km kaugusel asuval mesiniku mesi ei kristalliseeru isegi aastaga ära, korjemaa on tal keset männimetsasi.

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

Põhjamaa rahvaste jaoks

näitab - mee kristaliseerumine mee head kvaliteeti...Valge-suur akaatsia ehk Robiinia mesi on fruktoosirikas...On siiagi paarkümmend aastat tagasi suurtes kogustes müüki töödud, kuid heleda värvi ja viletsa kristaliseerumise tõttu müük ei edenenud - Mina ise (ja ka näit.Norras) talvisel aastaajal sooviksin ikka ise mett pehmendada, kui vaja - teiste vedeldamist ei usaldaks...

Meil siin omal fruktoosirikas türnpuu - mida mõnes kohas - mõnel aastal-  tuleb rohkesti. Mul ühe grupiga üle 30 aasta kogemust - nüüd mesikäpp Pätu, oma kolme pojaga lõpetas seal tänavu mesinduse. Türnpuu kristaliseerub siis alles viletsalt jõuludeks - enne jaanipäeva vurritatud. Sama muidugi rohke paakspuuga. Hilisemad suve korjed samast kristaliseeruvad mõne kuuga. Meie oma fruktoosirikkad meed ongi nagu süldid- õunamoosid...

Näete öeldakse, et maitse üle ei vaielda - kuid meil läks käärinud mee teema nagu nats ....kellele ema-kellele tütar teemaks- Smile

Smile Kuid vaatan, et vist hoopis klannile ei meeldinud mu hiljutine avalikustamine - õietolmu analüüs sügise meest - mis pani täiega puusse ( ütleks pajusse) Smile

Tegijal juhtub! ----- Ega muidu näiteks mahe ja ehe Anne L ei uuri mürkide suhtes oma enda mahe- mesilasperesid...Või need nõustajad - kes ise pead- või kätt pidi tarus ajavad lihtsamat ja loogilisemat juttu, kui kusagilt kontorist kostab jne..

Nii, et väega huvitav maailm...Eriti meest õietolmu määramine...Smile

Pikalt on keerutatud, aga

Pikalt on keerutatud, aga reaalsus on paraku see, et käärimine näitab, et mesi ei ole kvaliteetne. Kas on viga mee pakendamises või pakendatud mees. Nii lihtne see ongi. Kihistumise põhjused on samuti 90% juhtudel samad. Et suurtootmises esineb vigu ja tekib ka kiusatus tihtipeale piiri peal mängida või lausa üle piiri minna, on juba teine teema.
Just sain topsi mingi fie pakendatud välismaalt siia taritud tatra"mett", mis on vedel nagu m(v)esi Wink