küsimus ja vastake ausalt

Nu ma tõesti tahas teada, kui paljud mesinikus siis solgivad seda õiget mett. Ning kas see tõesti tasub ennas ära. Kuna endal ainult mõned mesilaspered, siis need kes meilt mett ostavad, ütlevad, et poest ja isegi turult ostes ei ole mesi nii hea. Tahaks lihtsalt teada......

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

ebakvaliteetne mesi

mesimokk 09.02.08.

küsid nn. solgitud mee kohta,et vasta ausalt ja kui palju sellega tegelevad?

See on iga mesiniku südametunnistuse asija siin ei saa olla ühest vastust,minu arvamus on see,et kes segab ja müüb sellist kraami ,ei ole ütleme pemelt,normaalne. Kujuta pilti,inimene ostab heas usus purgikese,et ravida tervist ja mida ta vastutasuks saab? Vastus on ,et rikub veelgi oma olukorda.

Üks õige mesinik mitte kunagi nii ei talita ja soovitan sul isegi mitte mõelda,et kas see tasub või ei tasu ära ,nagu küsid.

Kui oled mesindanud piisavalt saad edaspidi juba mee maitsest aru mis on naturaalne või mis on suhkrumesija mitte ainult ,on veel palju muid,nn.teisi nippekuidas selgitada naturaalse mee kvaliteeti.

Pronksmedal (100p.)

Kui ise kauem mesilasi peate

Kui ise kauem mesilasi peate -saate aru milline õige mesi on. Kui vaadata kasvõi siinsetelt lehekülgedelt korraliku ja võltsi mee kirjeldusi siis võib isegi üle30 aasta meilasi pidanu segadusse minna. Nii erinevaid õpetusi jagatakse. Mõned lausa risti vastupidised.
Solkida minuarust saavad vaid algajad ja kogenematud. Ostjate käest kuulen igal aastal imelugusid. Profid ja veidigi endast lugupidavad mesinikud ei saa endale solkimist lubada- jäävad ostjatest ilma ja surevad nälga.
Nojah ja kui profid ka midagi teevad siis tavaostja küll midagi aru ei saa. Lugesin hiljuti ühe Jaapanlase artiklit. Tema järgi tuleb välja, et Kagu- Aasia turgudel liikuvast meest on solgitud või päris võlts 60% .

Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja Meehaldjas pilt

mismoodi need algajad

mismoodi need algajad solgivad?

ise olen ka ühe suve mesinik siiani ja ei pea küll end eriliseks solkijaks?

Aasta mesinikPronksmedal (100p.)
Kasutaja Jaanus pilt

legend rohkem

see solkimise teema on vana juba aastakümneid, osad räägivad sellest aga konkreetseid fakte pole. teema nn. legendide hulgast:) mesinikud mõelge positiivselt ja ärge virisege iga tühise asja pärast

Jututoa moderaator

Olin ka 5 min tujust ära

..aga nüüd juba lõbusam.. huvitav jah, kuidas ma solgin (ma ka algaja), kevadel suhkrusiirupit pole söötnud, vurritanud õigel ajal, "sooje meepurke" pole kinni kaanetanud - olen lasknud neil "hingata",mett sulatanud pole..See jutt kisub ikka sexiks kätte.. minu pepu ikka ilusam, kui sinu oma..Smile:)Smile

kisub nagu loraks

mett kipub niigi üle jääma, miks peaks? ja kas sellise piimapukijutu ajaja üldse omab ettekujutust kui palju jama on mesilastega niigi? Vaevalt. Kokkuostuhinnad on odavad, siin mõni mees veab mett sisse, sulatab ja villib eestimaiseks (järjekordne müüt?), talvesuhkur on niigi kallis, aga mesilased on veelgi kallimad. Mõni imestab et talveks jätan ainult suhkrusööda. Kevadel on muidugi kindlasti mõni piisake seda alles, kattekärgedel. Kuid kui talvised märgitud kärjed õigel ajal kätte saada, ei juhtu midagi. Aga seda pulli et kevadel mingist ergutussööta anda, no ei viitsi praktiseerida Ja kui jääb omast lohakusest haudme pärast talvest mingit kahtlast kraami, mis on küll kristalliseerunud, aga no kurat teab, lendab mõni terake sisse, siis selle olen kohalikule karule andnud, ütelgu ta hambaarst midatahes

Janedalt tagasi

Meie mesinikud koguvad aastas 1000+ tonni mett , ma arvan et see on 5-10% võimalikust, metsas vedeleb mesi tasuta , nektar lihtsalt on olemas. Miks ma peaks kalli raha eest tegema võltsingut kui originaal on odavam ja mee jaoks nektarit piisavalt.

Solkimise probleem on

Solkimise probleem on olemas, aga üldse mitte selle kandi pealt, et keegi teeks suhkrust mett. Selle jutuga võib kondiitreid lõbustada.

Pigem juhtub, et mee sulatamisel on midagi metsa läinud. Nt välismaa mee puhul "juhtub" seda suht tihti ja kardetavasti ka tahtlikult, sest nii seisab mesi kauem vedel. Muud solkimist ei oska nigu välja tuua.

Probleem

Probleem tundub olevat Martini arvates ainult osaline. Arvan jällegi, et see on üldisem. Näiteks enamasti tehakse oma meest analüüse sügisel vurrist võetud meest. Näitajad on suurepärased aga kui uurida ja küsida kuidas toimub talvel kristalliseerunud mee sulatamine siis mesinike (mitte õnneks kõigi) vastused on "üllatavad". Nimelt sulatatakse "tavaliselt" mett pliidi-, radiaatori- ja truubapeal, vahel ka saunas. No andke andeks aga mis selliselt töödeldud meest järgi jääb! Lugedes siin mesinduse lehel avaldatud uuringuid arvan, et lisaks suurtele mee uuringutele ja sellele kulutatud summadele tuleks ka rohkem tegeleda teemaga, kuidas ja mis viisil mesinik võiks ja peaks oma mett sulatama. Mis seadmed selleks peaks olema jne. Tundub, et ainult faktidest, et eestis on siin ja seal selliste näitajatega mesi, vähe. Tuleks mesinikele välja pakkuda lahendusi, kuidas ja milliste seadmetega omatööd paremini teha saab.
Edu kõigile nuputamiseks.
Meesõber Tallinnast

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja Ain pilt

Huvitav jahh -

On tähelepanekuid -
Üks on võidemesi , mille tegemise õpetuse võib leida siitsamast , veidi otsida ja voilaa ...
Teine tähelepanek on - kui seadmed on olemas , kus saab temperatuuri reguleerida ja mee omadused eriti palju kannatada ei saa , ning kristalliseerub uuesti , mitte just väga pika aja jooksul (alates mõnest nädalast , kuni lõpetades kuuga/poolteisega ) ...
Kolmas tähelepanek on , et tänapäeva valesti haritud ostjale läheb kahjuks peale ka talvel vedel mesi , sest seda , kui kõikse õigemat mett ei viitsi ta purgist välja kangutada ...
Neljas tähelepanek on see , et hind paneb sulatusseadmel asjad paika ja ka kogused , mida on sulatada vaja , kui ikka on vaja kiirelt korraga 300 kilo vedelaks saada , mida te siis teete - üle kuumutada ei saa , sest tekkib mõttetu ''karamell'' , mis ei suhkrustu ka aastate jooksul !( kes meist poleks sellist mett näinud ???)-
Investeerida tohutusse kogusesse purki ja kaantesse , villida kõik valmis , siis pole ju vajadust sulatamise järele (!!!) -
On seda raha siis nii palju , et panna purkidesse seisma näiteks neli tonni mett, või veel rohkemgi -
kus kohalt võetakse see laopind - järelikult on vaja liigutada kõrvade vahelist ollust , kuidas sulatada ...
kuidas hoida termokapis näiteks kaks päevagi (enamjaolt kauem) , et mesi muutuks villitavaks, mitte lusikaga purki pandavaks - stabiilset 35-37 kraadist temperatuuri ???
Või siis tünni all/sees väikese koguse jaoks , kuhu kõlbab kaks autovelge ja 220 voldi pirn sinna alla tuleohutuseeskirju ja nõudeid järgides - pirni võimsus on vaja endal proovi ja eksituse meetiodil kraadiklaasi kasutades välja selgitada ...
Iga soojusega töödeldud meehulk muutub oma koostiselt , nii , et paras ''peavalu'' , kui pole piisavalt finantse , et investeerida taarasse ja panna kogu toodang taarasse villituna kaane alla seisma , kas siis võidemeena , või suhkrustanud kujul !!

Seadmed , millega sulatatakse mujal maailmas on hinna poolest ... khm-khm-khm - ausalt öeldes ''kirve hinnaga'', välja arvatud see reguleeritava temperatuurivahemikuga püstrest , mis ämbrisse sisse vajub soojenedes - see on ka ainus odavam variant ...
Omal on vaja konstrueerida valmis termokapp ja kütteseade , ning reguleerimise ja temperatuuri hoidmise seadmed ja ise ka valmis ehitada ...

Mett on tulnud ikka igal ühel mesinikest sulatada , kuid kas seda ''solkimiseks'' saab nimetada , see on juba iseasi ...
küsimus on tarbija harituses ja selles , mida ta eelistab , kas sulatatud , see tähendab vedelat mett , või võidemett , mida on purgist/anumast kergem kätte saada , või siis seda kõikse ehedamat mett , mis on suhkrustanud kujul purgis/anumas ...

Vanemad tarbijad käivad ikka meevurritamise aegu , siis kui on vedel mesi , ise oma taaraga mee järel või siis saavad oma aastavaru mesiniku poolt pakutavas taaras ...

selliseid mõtteid siis seekord ja edu teile

Kolmas tähelepanek on , et

Kolmas tähelepanek on , et tänapäeva valesti haritud ostjale läheb kahjuks peale ka talvel vedel mesi , sest seda , kui kõikse õigemat mett ei viitsi ta purgist välja kangutada - aga muide, mesi VÕIB pea talv läbi vedel püsida. Ilma kuumutamata ja muid imevigureid tegemata.
Sõltub see taimedest, millelt mesilased oma tooraine saavad. Täiesti praktikas tehtud ja nähtud.

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja Ain pilt

Jahh - tõsi ta on

Teen kohe vigade paranduse , mis kirjutises üleval pool pealkirja all ''Huvitav jahh'' ilmutatud sai . Selles kirjutises sai viga sisse tehtud - on seal selliselt - ''Kolmas tähelepanek on , et tänapäeva valesti haritud ostjale läheb kahjuks peale ka talvel vedel mesi , sest seda , kui kõikse õigemat mett ei viitsi ta purgist välja kangutada ...''
PEAB aga olema -''Kolmas tähelepanek on , et tänapäeva valesti haritud ostjale läheb kahjuks peale ka talvel vedel mesi . Sest seda suhkrustanud mett , kui kõikse õigemat mett ei viitsi ta purgist välja kangutada ...''
Loodan , et lugejad annavad andeks selle lohakuse mulle ....
Katsun olla edaspidi hoolikam .

Jahh - tõsi ta on

Kuid korjemaad pole ju nagu ühe vitsaga löödud ...
Ka mul on trehvanud seda , et kui on näiteks paakspuult palju korjet , mis eeldab selle sordi põõsastiku suuremat hulka puistus , siis mesi ei kipu kohe kuidagi suhkrustuma ...
Kanarbikukorje samuti püsib kaua , kuid seda ei saa mee tiheduse tõttu nii kergelt suhkrustuma ...
Muid tähelepanekuid nagu pole täheldanud - ülejäänud - ''tee või tina'' - suhkrustuvad ikka ... Milline siis sortidest millise aja jooksul , kuid suhkrustuvad ikkagi !!!

Ehk valgustad ka ülejäänud mesilastega tegelejaid ja pärismesinikke , milliste Eestis kasvavate taimedega on veel tegemist - pole paha end täiendada ja harida ...
selline palve siis lõpuks

natuke mesindan

Mul on iga aasta ühes tarus esimese meevõtu mesi,mis ei suhkrustugi,näeb suurepärane välja ,hea maitsega ,nagu oleks äsja vurritatud.Hoidsin ikka igast aastast mõne purgi alles,aga midagi ei juhtunud ,ei suhkrustunud ega läinud käärima.Ausaltöelda ma ei tea põhjust,aga nii ta kordub aastast aastasse.Küsisin mitu aastat tagasi ka foorumist,aga mõistlikku selgitust ei saanudki.Ega mul selle vastu pole midagi ,nii hea on talvel selget mett niristada.Sügisel suri kahjuks see pere millegipärast välja,nii et ei teagi ,kas enam sellist mett saangi.Sellepärast ei julgeks ka ise ühegi mesiniku peale näpuga näidata ,et näe,mesi ei suhkrustu ju siis solgib.Ise tean ,et mul on suurepärane mesi ja olen rahul,ega ei raatsigi teda müüa,müün suhkrustunud mett.Ise olen harrastaja ja meekogused pole suured 3-4 taru.

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja Ain pilt

Kummaline ...

Seda olen küll pannud tähele , et grupis on taruti mesi erinev . Juba nad siis jaotavad kuidagi ära piirkonnad , kus korjel käivad . Ainuke järeldus on , et võib/võis olla tegu perega , kes eelistab kevadisel korjel üht teatud taimeliiki teistele , kui ütled , et ainult selle pere mesi oli selline ...
Soovitus - kui on sellest perest järglased sülemi kujul kuskil mujal tarus (eelmisest suvest ) - paljunda kevadel ja pane samasse tarusse , kus oli säärane korje - ehk annab veel samasuguse tulemi , et mesi ei suhkrustu .
Kaks võimalikku võimalust siin on - esimene , et pere eelistus taimede suhtes (arvatavalt võib olla paakspuu nektari dominant) ja teine on oletuslik - võibolla soodustab taru asukoht kuidagi sellist pere käitumist - igal juhul tasub katsetamist !
Edu ja head meeaastat ...