Bioneer: Aili ja Tõnis Taal: aastas kulub meil umbes 20-30kg mett iga pereliikme kohta

Katrin Lipp, säästva eluviisi portaal www.bioneer.ee

Mesi on looduslik maiuspala. Bioneeri meeteemalistele küsimustele vastasid Aili ja Tõnis Taal. Taali Mesilas on mesindusega tegeldud tänaseks juba üle 30 aasta. Alates 2001. aasta kevadest toodetakse Taali Mesilas mahemett.

Mis teeb ühe mee mahemeeks?

Alustame Agu Sihkva kombel algusest. Kes teeb mett? Apis mellifera ehk otsetõlkes meevalmistaja mesilane. Õitelt saavad mesilased nektari ja mesi valmistatakse tarus. Protsess on alati sama, olenemata sellest, kas need on mahe-, tava- või tapjamesilased. Kõik oleneb sellest, mida inimene on teinud ümbritseva loodusega - mida külvanud, väetanud, mürgitanud jne. Oluline on ka see, milliste vahenditega inimene sekkub mesilaste ellu.

Öko- ja mahetoodete teemat ümbritseb justkui mingi uduloor või müstika. Selleks, et asi selge oleks, on vastu võetud Mahepõllumajanduse seadus. Tootja, kes allub TTI järelvalvele ja täidab seadusest tulenevaid nõudeid, võib oma toote märgistada ökomärgisega. See on mahetoode. Väga lihtne. Ei mingit müstikat.

Tootja võib ükskõik kui püüdlikult ja teadlikult toitu toota, aga kui see ei allu järelvalvele ja tootja ei ole kantud Eesti mahetootjate registrisse, siis tema toodang ei ole mahe.

Turul pole „halba kaupa“, sest pakkuja ütleb alati, et nende toode on parim! Aga kui kõik on korras, siis miks siis mitte taotleda mahemärk oma toodetele? Iga mahetootjate registrisse kantud tootja Eestis märgistab oma toote ökomärgisega!

Loe edasi bioneer.ee-st.

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!

link sellisel kujul ei tööta

kasutage linki

http://www.bioneer.ee/bioneer/intervjuu

ja otsige sealt lehelt ise intervjuu üles

mesindus.ee haldajaHõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

Korrigeerisin teksti ja

Korrigeerisin teksti ja artikli viidet.